Hyvät kansalaiset, med börjare. Kuten näette, tämä on jo viides pitämäni blogi. Tämän tarkoitus onkin hyvin yksinkertainen - pitää minut ja muut ajan tasalla vuoden kestäväst FanFic100 projektista. Yritän epätoivoisesti saada kasaan 100 tekstiä Luna Lovekivasta, yksi minulla on jo valmiina, katsotaan mihin rakoon se sopii. Noh, onnea ja päänsärkyä minulle!

Alla kopio Finin FanFic100 tuoteselostuksesta by Celeporn.

Mikä tämä on?

Idea on yksinkertainen; valitset fandomin, sieltä tietyn hahmon/parituksen/hahmoryhmän ja kirjoitat sitten annetuilla ehdoilla valitsemastasi aiheesta 100 ficciä.
Pyrimme tekemään käännökset mahdollisimman paljon alkuperäisiä sanoja vastaaviksi, mutta muutamissa kohdissa otimme vapauksia, esimerkiksi Thanksgiving tuntui meistä jenkkiläisenä ilmiönä todella hölmöltä Potter-genressä, joten sen tilalle tuli Elonkorjuu, joka ainakaan meidän mielestämme ei ole niin kulttuurisidonnainen ja muutenkin ficin aiheena paljon hedelmällisempi. Myös pelikorttien maat (hertta, ruutu, risti, pata) kuulostivat suomeksi todella omituisilta ficci-teemoilta, suomeksi kun kyseisissä sanoissa ei ole ollenkaan samanlaista tulkinnanvaraa kuin englanniksi, joten perinteiset korttimaat korvasimme tarot-korttien pienten salaisuuksien korttien mailla (sauvat, miekat, maljat, lantit). Toivottavasti kelpaa.
Olisi hienoa, mikäli voisit käyttää taulukkoa vaikkapa omilla sivuillasi, mutta jos mahdollisuutta siihen ei ole, niin eipä mitään. Ficcien listaus omassa topicissa riittää (vaikka erillisessä viestissä?), teet niin kuin itse haluat. Julkaistessasi Finissä tähän haasteeseen tulevia ficcejä, olisi kiva, jos mainitsisit a/n:ssä sen olevan osa tätä projektia ja mistä sanasta ficci on kirjoitettu.

Aiheen valinta

Toisin kuin alkuperäisessä FanFic100:ssa, nyt ei ole mahdollista ottaa aiheekseen ”yleistä”, koska kun kaikki kirjoittavat samasta fandomista, olisi tylsää, jos jollakulla olisi käytettävissään kaikki mahdollinen.

Aiheeksi kelpaa siis joko tietty hahmo tai paritus, tai sitten voit ottaa itsellesi jonkin hahmoryhmän (esim. tietty perhe, tupa, kirjoissa selkeästi määritelty kaveriporukka).
Et voi valita aiheeksesi kahta hahmoryhmää, esim. Malfoyt ja Lestranget, mutta sääntöä voi kiertää yrittämällä kehittää mahdollisimman yleispäteviä (mutta silti fiksun kuuloisia) ryhmiä, kuten vaikka ”puhdasveriset”. Myöskään ylimalkainen ”naishahmot” tai ”chanslash” ei kelpaa aiheeksi, aiheen on oltava suoraan kirjoista.

Vain yksi aihe per kirjoittaja, sata ficciä on oikeasti tosi paljon!
Ennen kuin ilmoitat aiheesi, tarkista, ettei joku muu jo ole ottanut sitä. Eli siis ei samaa aihetta useammalle kirjoittajalle!
Yritän pitää tätä topicia mahdollisimman hyvin ajan tasalla, mutta kannattaa tarkistaa myös sieltä vieraskirjasta, ettei aihe ole jo mennyt.
Jos aiheesi on syystä tai toisesta Deathly Hallowsia rankasti spoilaava, niin ilmoita aiheesi minulle yksärillä, pistän tähän topiciin pelkän merkinnän osallistumisestasi.

Jos valitset aiheeksesi vaikkapa rohkelikot, saat kirjoittaa kaikista rohkelikoista, vaikka Harry olisi jo mennytkin jonkun muun aiheeksi. Myös jos joku on ottanut aiheekseen Severus Kalkaroksen, voit silti ottaa aiheeksesi parituksen, jonka toinen osapuoli on Severus. Ja parituksiahan saa olla niin monta kuin on kirjoittajaa, samasta hahmosta saa olla vaikka kuinka monta paritusta, kunhan ei tosiaan yhtä kahteen kertaan.

Aiheeksi ei voi ottaa crossover-paritusta tai paria, joka sisältää itse keksityn hahmon, esim. Draco/OMC.
Kirjoittamisesta.

Pääpaino teksteissä tulee aina olla jollain tavalla aiheessasi.
Jos valitset parituksen, voit kirjoittaa ficin, joka keskittyy lähinnä toiseen hahmoon, kunhan toinen ainakin mainitaan jossain vaiheessa.
Jos taas valitset jonkin hahmoryhmän, esim. Weasleyn perheen, jokaista perheenjäsentä ei tarvitse mainita ficissä, yksi keskeisenä hahmona riittää, kunhan hahmon kuuluminen kyseiseen ryhmään on jotenkin olennaista. Ficissä ei myöskään ole pakko olla yhtäkään Weasleyta, jos kyseinen perhe sinänsä on jotenkin tärkeä tekijä.

AU on sallittua, samoin itse keksimäsi hahmot. Crossoveriakin saa kirjoittaa, mutta ei mielellään kovin paljon. Ehdottomasti max. 10 ficciä.
Ficit saavat olla millaisia itse haluat, genre ja tyyli on kokonaan sinun päätettävissäsi.
Ei kirjoittajien välistä yhteistyötä, tämä on yksilötehtävä.

Taulukossa annettuja sanoja ei tarvitse noudattaa kovinkaan orjallisesti (saa siis tulkita vapaasti), eikä niitä välttämättä tarvitse mainita ficeissä, niiden on tarkoitus olla enemmänkin suuntaa-antavia, mutta ficin tulee kuitenkin jollain tavalla viitata annettuun sanaan. Ficcejä ei myöskään tarvitse kirjoittaa annetussa järjestyksessä, inspiraation mukaan :)
Jokaiselle sanalle on kirjoitettava oma tekstinsä, eli ei kahta yhdistettynä samaan ficciin. Ideahan on kuitenkin kirjoittaa sata ficciä. Myöskään kirjoittajien yhteistyö ei tässä haasteessa ole sallittua, itsekseen on pärjättävä.
Ficit saavat olla millaisia tahansa – myös raapaleet, dialogit, runot, ynnä muu ei-niin-perinteinen on sallittua. Rajoituksena sen verran, että jokaisen tekeleen on oltava vähintään satasanainen, eli jos kirjoitat esim. haiku-runoja, niitä on oltava useampi, jotta teksti täyttää vaatimuksen.

Mikäli ennen ilmoittautumisajan umpeutumista kyllästyt projektiin tai huomaat, ettet millään saa revittyä aikaa kirjoittamiseen, ilmoita siitä minulle yksärillä! Tämä on tärkeää, sillä joku muu voi haluta aiheesi. Myös jos haluamasi aihe on jo mennyt etkä keksi mitään muuta kiinnostavaa, voit laittaa aiheesta minulle yksäriä, pidän tarvittaessa yllä jonotuslistaa, ja ilmoitan yksärillä, mikäli aihe vapautuu ja saat sen. Ei kuitenkaan kannata laskea sen varaan, että aiheen jo varannut kirjoittaja luovuttaa, sillä jonotuslistat saattavat helposti venyä pitkiksikin. Jos haluat kesken kaiken vaihtaa aihettasi, se tulee tehdä samassa paikassa kuin aiheen ilmoittamiset.

Projektia ei ole missään nimessä tarkoitus saada valmiiksi ilmoittautumisajan loppuun mennessä, mutta toivottavaa olisi, että tämän parissa työskentely jatkuisi senkin jälkeen kun ns. pakote jatkaa on poistunut.

Spoilaavia ficcejä tosiaan saa kirjoittaa, kunhan ne julkaisee niille tarkoitetussa paikassa.

Edit.Halutessaan myös vanhoja tekstejä saa käyttää osana tätä haastetta, mikäli sekä aihe että annettu sana oikeasti sopivat valmiiksi kirjoitettuun ficciin.